Sohbet Sitelerinde Yaş Sınırlaması



            Bazı sohbet sitelerinde yaş sınırlandırması olsa da pek çok sohbet sitesinde böyle bir sınırlandırma söz konusu değildir. Yaş kuralı olan sohbet sitelerindeyse, sadece kullanıcının beyanı esas alınmakta, kullanıcının doğru beyanatta bulunup bulunmadığına dair herhangi bir denetim mekanizması devreye sokulmamaktadır.

 Çocuklar Tehlikede

            Bu durum pek çok ebeveyni endişelendirirken, çocukların güvenliği açısından da oldukça tehlikelidir. Kötü niyetli kişiler, çocuk sohbet sırasında yaşını saklamayıp reşit olmadığını bildirse bile sohbeti noktalamamakta, çocuğu istismar etmek için sohbete devam etmektedir. İstismarcılar istismar sürecini, çocukla gerçekleştirmekte olduğu sohbetin içerisine cinsel içerikli sözcükler sokarak başlatıyor. Sözcükler çocuk şaşkınlığı atlatıp alıştıkça sıklaşıyor. İstismarcı çoğu zaman sohbetin başında bir yetişkin olduğunu saklıyor. Sohbet devam ederse, çocuğun güvenini kazandıktan sonra genellikle gerçek yaşını açıklıyor. Çocuk özellikle özgüven eksikliği yaşıyorsa ya da ebeveynlerinden ihtiyaç duyduğu sevgiyi göremiyorsa, bir yetişkin tarafından ciddiye alınmayı önemsiyor ve sohbeti sürdürmeyi tercih edebiliyor.

            FBI'ın araştırmalarına göre, sohbet sitelerini kullanarak çocuklara ulaşan çocuk istismarcıları, çocuklarla yakınlaşmak için onları dinliyor ve onlarla aynı duygulara sahip olduklarını bildiriyor. Bu kişiler çocukların ve ergenlerin müzik zevklerine, izledikleri programlara, sosyalleşme kodlarına ve dillerine oldukça hakim kişiler. Kimi araştırmalar, istismarcıların, çocukların dünyasına bu denli hakim olmasının, çocuklara daha rahat ulaşabilmek için özellikle çalışarak edindikleri bir özellik olduğunu söylerken, kimi araştırmalarsa, istismarcıların, çocukların dünyasına bu denli hakim olmasını, çocukları istismar edebilmek için çocuklarla yakın ilişkiler geliştirmek zorunda kalmalarına bağlıyor.
SOHBET
Published:

SOHBET

Published:

Creative Fields